sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Elokuva-arvostelu: Moon

Kävimme äsken katsomassa Englannissa 17. päivä ensi-iltaan tulleen scifi-leffan nimeltä "Moon". Näköjään k.o raina ei ole vielä suomeen tullut joten nyt onkin hyvä tilaisuus leikkiä leffakriitikkoa. En kerro spoilereita.

Elokuva kertoo 2060-luvulla kuussa kolmen vuoden työsopparilla yksin elelevästä hepusta joka pitää ison firman Helium 3-harvesterit toiminnassa. Kotona odottavan vaimon ja lapsen luokse pääsyyn on enää 2 viikkoa aikaa, kun alkaa tapahtua kummia. Enempää en paljasta.

Tyylillisesti elokuva on kauneinta 70-lukuscifiä. Visuaalinen ilme ja ohjaus tuovat mieleen Silent Runningin, 2001:n, Alienin ja uuden Solariksen. Nannaa perinteisen scifin ystävälle. Pikanttina yksityiskohtana mainittakoon esim. kuuaseman matriisitulostimet.

Suuria avaruustaisteluja ja tiukkaa actionia ei elokuvassa ole, vaan se on enemmänkin psykologinen trilleri. Juoni on jännä ja tiivistyy koko ajan loppua kohden. Sen verran voin paljastaa, että se ei kuitenkaan latistu lopussa eikä asioita selitetä millään selittämättömällä mysteerivoimalla. Scifigenressä elokuva on sikäli realistinen, melkeimpä hardcorescifiä.
Kaikesta tästä huolimatta näyttely ja ohjaus on hyvää eikä efekteitäkään tarvitse hävetä.

Suosittelen lämpimästi kaikille perinteisen scifin ystäville. Amerikkalaisille ja niille, joiden mielestä Transformers on paras scifileffa ikinä tämä saattaa olla turhan raskas. Paras "uusi" scifileffa vuosikymmeneen tai kahteen.

*****

IMDB:
http://www.imdb.com/title/tt1182345/

Tätä leffaa ei sitten wareteta vaan käydään ihan teatterissa katsomassa, jotta hyvää scifiä nähdään jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti