lauantai 18. heinäkuuta 2009

Pariisi-extra


Vaikka tämä blogi kertookin Englannista ja Lontoosta, pistetään kuitenkin ilmaiseksi ylimääräinen postaus Pariisista. Kävimme Suomesta käymässä olevan kaverin kanssa viettämässä kaksi yötä Pariisissa.

Matkan ainoat tavoitteet olivat:
  • Saada huonoa palvelua Englanniksi
  • Juoda joka päivä punaviiniä
  • Nähdä baskeripäinen ranskalainen
  • Syödä patonkia
  • Nähdä Eiffel-torni
Kaikki tavoitteet täyttyivät.

Pariisiin matkustimme Eurostar-junalla Lontoosta. Eurostar on selvästi mukavin ja nopein vaihtoehto, mutta matkan hinnat vaihtelevat halpalentoyhtiötyyliin noin 50€ ja 300€ välillä suuntaansa. Kannattaa siis varata matkat ajoissa ja valita päivät hinnan mukaan. Vaihtoehtoina ovat halpalentoyhtiöt (esim. EasyJet) , jotka lentävät suurinpiirtein samaan hintaan. Lentämällä tosin aikaa menee reilusti enemmän lentokentille matkustaessa ja niillä odotellessa.

Takaisin päätimme tulla junalla + lautalla tämän sivun inspiroimana: http://www.seat61.com/London-Paris-ferry.htm. Aikaa meni 9 ja puoli tuntia, mutta näkipähän maisemia (mm. Doverin kalliot) ja pääsi pysähtymään parissa ylimääräisessä kaupungissa. Samaa kokeileville vinkiksi, että Lillen kaupunki ja Lillen satama ovat yli tunnin junamatkan päässä toisistaan. Eli kannattaa ostaa suoraan lippu satamaan asti. Lille tosin näytti oikein mukavalta pikkukaupungilta jossa pitäisi vierailla toistekin. Doverista Lontooseeen hankkiutuessa ei kannata kuunnella rautatievirkailijoiden ohjeita vaan itse miettiä paras reitti. Me jouduimme vaihtamaan matkan aikana 4 kertaa junaa ja melko varmasti eri junilla olisimme päässeet nopeammin perille.

Lopuksi muutama sekalainen vinkki ranskanmatkaajille:
  • Ranskalaiset kutsuvat tuubiaan metroksi. Metroasemat näyttävät lähinnä paremmilta englantilaisilta liikenteenjakajilta ja ne on vaikea löytää varsinkin pimeällä. Metrolinjojen suunnat kerrotaan pääteasemien mukaan joten ne kannattaa muistaa katsoa kartasta etukäteen (Lontoossahan linjojen suunnat ovat ilmansuuntien mukaan mikä on paljon helpompaa).
  • Olut toimitetaan 0.25L viinilasissa, ja on noin 6-volttista. Tuoppeja ei juurikaan näe.
  • Pariisi on selvästi Lontoota kalliimpi kaupunki. Ravintolasetti, jonka Lontoossa saa £10:llä pulitetaan Pariisissa 20€. Ruoka tosin on selvästi parempaa ja monipuolisempaa. Esimerkiksi ainoassa irkkubaarissa, minkä löysimme puolen litran Guinnes maksaa 9.5€.
  • Yöelämän löytäminen Pariisissa on vaikeaa, ellei mahdotonta. Missään ei ole flaboja tai bilemainoksia ja netistä ei löydy mitään englanniksi. Kommentoikaa jos tiedätte paremmin. Me emme löytäneet mitään ja vietimme illat hostellin läheisissä pikkuravintoloissa.
  • Olut maksaa enemmän, jos sen juo muualla kuin baaritiskillä. Palvelu paranee huomattavasti, kun edes yrittää puhua ranskaa. Nuoret puhuvat ihan hyvää englantia ja ovat oikein ystävällisiä.
Lyhyt ranskan kurssi:

Yksi = En
Kaksi = Deux (lausutaan jotenkin "döö")
Olut = Bier

Komennot päätetään sanomalla "silvuplee" ja kiitos on "merci".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti